Afgelopen vrijdagavond heb ik bij Bike4Travel een workshop ’trainen voor een fietsvakantie’ gegeven. Als het aan mij ligt, kan ik daarbij zeggen ‘de eerste’, want ik vond het voor herhaling vatbaar. Sowieso ben ik op 29 juni alweer daar bezig, maar dan met een presentatie over fietsen in Nieuw-Zeeland (wees welkom)!  

Vrijdag was er een gemêleerd gezelschap van elf deelnemers. Ik heb hen een soort intake afgenomen door middel van een schriftelijke vragenlijst. Daarna ben ik vrij uitgebreid ingegaan op mijn uitgangspunten – waar hebben we het eigenlijk over als we het hebben  over trainen, over ‘goed’ zijn, zo ‘goed’ mogelijk zelfs, wat is een ‘basisconditie’ eigenlijk? Ik heb daarvoor het volgende plaatje gebruikt, met een ’tentje’ op een stabiele ondergrond als metafoor voor je conditie:

conditie-tentjeDaarna heb ik verteld hoe je dat tentje opbouwt, en hoe je dan in je trainen eventueel het midden eruit kan halen (gepolariseerd trainen). Met veel nadruk op het belang van rustige duur, herstel, vinger aan de pols houden of het wel leuk blijft, speelsheid en flexibiliteit – dat goed trainen geen in beton gegoten ‘rocket science’ is, en sowieso heel individueel.

En vragen, opmerkingen en discussie tussendoor. Het was een levendige avond! Dus ik vond het leuk, en de deelnemers volgens mij ook. Het was een aardige inspanning, want in de ruimte boven de winkel bij Bike4Travel was het warm, en de airco maakte te veel herrie, dus ik kreeg het snikheet (kop als een boei). Maar dat had ik er graag voor over! 

Ik ben ook nog samen met de deelnemers op een groepsfoto gegaan, maar die foto bewaar ik voor mijn website als trainingsbegeleider. Het gaan lanceren daarvan ‘hangt’ ondertussen op de vormgeving: ik ben nog niet tevreden over het ontworpen beeld. Ik popel van ongeduld, maar wil het wel goed doen, dus het gaat nog even duren.