De weg naar het grote doel, de hele triathlon in augustus 2016, is bezaaid met kleinere tussendoelen en -doeletjes. Zaterdag haalde ik er daar al één van: een goede halve marathon lopen. Gister kwam er nog één bij: vijf minuten planken. Planken is een gemene oefening voor rompstabiliteit, en die is belangrijk voor een goede houding bij andere sporten. Je traint er letterlijk van top tot teen mee, met de nadruk op schouders en buik. Ik kreeg planken daarom in november aangeraden zowel bij de atletiekvereniging als door Jeroen van de bike-fitting – en voor zwemmen is het ook nuttig.

Dus ik in november beginnen en toen hield ik het een halve minuut vol, een keer of vijf. Op dat moment leek vijf minuten me echt totaal onhaalbaar, terwijl dat wel een realistisch doel zou moeten zijn  – atletiektrainer Dick noemde het, en ook op internet duikt het op (hier bijvoorbeeld). Vijf keer een minuut vond ik al een hele mijlpaal, maar daarna kon ik het stapsgewijs blijven opbouwen, twee à drie keer per week, en dat ging eigenlijk makkelijker dan verwacht.

Nouja, makkelijk – het blijft een naar gevoel, ik ga er als een gek van trillen, vooral mijn bovenbenen, die sterk zijn maar niet gewend aan statische belasting. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik nu tien keer zo sterk ben als in november, het is meer dat mijn lijf gewend is aan hoe k*t planken voelt, en daar doorheen kan bijten. Rond de 4,5 minuut bleef ik even hangen, want dat ervoer ik als dusdanig zwaar dat ik het niet heb gedaan toen ik bijvoorbeeld verkouden was of vlak voor de halve marathon. Ondertussen begon mijn hardloopgroep er ook mee, maar ik liep daarop voor en bovendien doen zij het buiten, op de harde, natte, koude sintelbaan – brrr. Ik doe het lekker binnen, hoor, met een mat onder mijn ellebogen!

Gister was het dan zo ver: voor het eerst heb ik het vijf minuten volgehouden. En sterker ben ik natuurlijk ook wel geworden, dat merk ik bij fitnessen ook, vooral aan mijn buikspieren. En ik heb ook het idee dat ik als ik moe word, beter rechtop kan blijven bij het hardlopen – want bochel-achtig inzakken is daarbij wel één van mijn zwakke punten. Als het daartegen helpt, is af en toe vijf minuten trillend doorbijten de moeite waard!

Enne… wat is vijf minuten? Het wereldrecord planken staat op 80 (bron)!