Ik heb deze week een lekkere trainingsweek, zo realiseerde ik me gister. En met dat lekker bedoel ik dan wel twee verschillende dingen; de betekenis van het woord verschilt per sport:

  • Lekker lopen is dat ik deze week gelopen heb zonder hinder, dus zonder beperkingen. En dat was alweer even geleden. Ik heb ongeveer twee maanden doorlopend iets gehad, allemaal niks echt ergs, maar toch: overbelaste kuiten na een techniektraining, iets zere knie nadat ik me thuis op de trap verstapt had, lang zere benen na een matige halve marathon, verkouden, en toen dat er allemaal op zat, had ik ‘gewoon’ twee weken waarin ik wat moeïg was door een paar keer slecht slapen en enige werkstress. Ik zei al: niks bijzonders allemaal. Maar wel heel lekker om een week te hebben waarin ik weer helemaal de oude ben en dus zonder pijn, zonder zorgen, zonder futloosheid loop.
    Lekker is dan dus vooral de afwezigheid van ongein.
  • Lekker zwemmen was deze week: stappen vooruit. Maandag zwom ik, in het toch al lekkere zwembad van Vlissingen, mijn snelste 100 meter ooit, in 1’54; vandaag evenaarde ik die tijd.
    Maar beter nog: woensdag had ik mijn derde en laatste les van de Zwemanalyse-elitecursus, en daar viel een groot kwartje, of de puzzelstukjes kwamen samen. Ik was al wekenlang aan het zoeken naar de goede coördinatie van vooral mijn linkerarm bij het stuwen, het wegduwen van het water in het tweede gedeelte van de doorhaal. Soms lukte het, vaak niet. Ik had al het idee dat het lag aan mijn ademhaling, en inderdaad hielp woensdag eerst zwemmen met een snorkel, maar later vooral ook: mijn benen bewust nog véél rustiger houden. Ik ben net weer gaan uitproberen, en als ik bewust vanaf mijn heupen mijn lef met of zonder pullbuoy even rustig houd, verstoor ik mijn slag niet en kan ik zowel links als rechts beter druk opbouwen.
    Volgens Roy van Zwemanalyse lukt dat nu trouwens alleen maar omdat ik in de afgelopen weken beter heb leren stuwen, want dat is het ingewikkelde bij zwemmen: alles hangt met alles samen. Maar woensdag had ik dus het idee dat dat alles ineens een stuk beter met de andere alles samen kwam te hangen. Ik heb de cursus dan ook met een zeer tevreden gevoel afgesloten, en ik vind hem ook voor herhaling vatbaar.
    Lekker betekent hier dus: ik heb wat geleerd en ik boek progressie. Ik kan het zelfs voelen bij het zwemmen, en die krachtigere doorhaal, dat gevoel van mezelf voortduwen ten opzichte van het water, dat alleen al is lekker.

Twee keer lekker, lekkerlekkere week dus!