Zit ik al de hele middag in mijn hoofd met dat belegen nummer van de Tröckener Kecks: Danig in de war. Vanwege die ene regel erin: ‘Want het komt als je het niet verwacht’. Dat dacht ik toen ik tussen de middag uit het zwembad kwam.

Ik had van dat zwemmen namelijk niks verwacht. Het ging de laatste tijd sowieso wat moeizaam: enorm zoeken naar de techniek, en maar al te vaak vond ik hem niet. Ik had het idee eerder langzamer dan sneller te worden, en ik had daarover al contact met Roy, mijn leraar van Zwemanalyse. Bovendien ben ik verkouden, niet ernstig, alleen gister net erg genoeg om niet te trainen. Vandaag fit genoeg om wel te gaan, ik had er weer zin in, maar ik hoestte nog wel, en dat maakt zwemmen niet zo makkelijk.

En tot slot was ik op de fiets onderweg naar het zwembad bijna van mijn sokken gereden door een auto van wie ik ondanks haaientanden geen voorrang kreeg. Dat was echt op het nippertje, en toen ik me omkleedde, trilden mijn handen nog van de schrik.

Dus, dacht ik: therapeutisch zwemmen. Als het maar lekker is. Verwacht geen enkele prestatie.

En toen ging het dus geweldig. Voor het eerst sinds de laatste les van de Zwemanalyse-cursus, een dikke maand geleden, had ik het gevoel dat ik ‘m weer echt raakte – want daar gaat het om, dat ik met mijn onderarm en hand echt stuw, tégen het water, in plaats van die arm met mijn elleboog naar achter te trekken, dóór het water. Ik heb op vrijdag altijd een vaste baangenoot, en die zei dat hij me nog nooit zo hard had zien zwemmen. Terwijl ik bewust heel rustig zwom vanwege de rochel in mijn keel.

Vandaar: het komt als je het niet verwacht. En dat heb ik met sporten wel vaker: dat ik het beste presteer op momenten dat ik het het minste verwacht. Zo deed ik mijn beste triathlon op een zondag nadat ik de week ervoor verkouden was geweest en pas op vrijdag had besloten te gaan starten, zo van: we zien wel.

Als ik die ‘we zien wel’ en ‘als het maar lekker is’-houding nou eens zou kunnen meenemen naar momenten dat het er wél om gaat… da’s nog een hele mentale uitdaging!