Ik heb even wat gerekend om een antwoord te formuleren op de vraag: hoe veel training heeft dat gevergd, die Ironman?

Als ik 1 januari als startdatum neem en een beetje afrond, berekenen mijn Suunto-horloge en Movescount 221 trainingen in 309 uur, waarin ik 3700 km heb afgelegd, verspreid over de verschillende sporten (inclusief de sporten waarbij ik niet van m’n plek kom, zoals spinning en bodybalance).

Daarbij komen nog de oefeningen (core, buik, rek-en-strek) voor of na de training, want die klok ik alleen maar mee als ze vast zitten aan bodybalance. Dat is zeker nog wel een half uur per week – 17 uur dus.

Ook de stadsfiets is geen echte training, dat is toch vooral vervoer, maar het komt er wel bij: als ik niet zo veel voor vervoer zou fietsen, had ik er een derde wekelijkse fietstraining bij willen hebben. Goed voor 124 uur.

Grand total: afgerond 450 uur.

Die begindatum van 1 januari is wel een beetje willekeurig, maar dat rekent makkelijk. Ongeveer toen, ietsje eerder, begon ik wel met opbouwen, maar ik ben eigenlijk al twee jaar geleden begonnen. Sinds toen, en zeker heel vorig seizoen, stond alles al in het teken van dat ene doel. Ook eind maart dit jaar vond ik nog een soort startdatum: toen kon ik weer beginnen met hardlopen na de voetblessure en gaf ik tegelijkertijd in de week in Portugal een grote snok aan m’n fietsconditie. Dus ja, zeg het maar. Nou, ik houd het op 1 januari, hoor!