Hoera, de temperatuur van de Schie is nu hoog genoeg om te kunnen zwemmen! Een paar weken geleden kreeg ik nog oorpijn van de kou, maar vandaag was het met een graad of zestien en onder een stralende zon aangenaam. Gezellig was het ook, want we waren met z’n viertjes: Henk, Marcel, Chré en ik. Op gepaste afstand.

Het was wel heel erg wennen. Acht weken niet zwemmen maakt dat ik qua conditie en techniek veel kwijt ben. En dan meteen in het open water, oeps, nog navigeren ook. En wat er nog bij kwam: een vreemd gevoel van dobberen – mijn lijf is kennelijk het watergevoel kwijt.

Maar fijn was het desalniettemin, zeker ook omdat ik weet: wennen zal snel gaan en het opbouwen is vandaag begonnen.

We delen ons stukje Schie op het ogenblik met een groepje van vier junioren:

Waarvan Henk er laatst eentje precies op het juiste moment van sanitaire ontspanning op de foto had weten te zetten – ze leken toen nog echt maar net uit het ei nog:

IMG_0331

Met ‘hoera, we kunnen weer zwemmen’ bedoel ik nadrukkelijk niet: hoera, de zwembaden gaan maandag weer open. Dat gaan sommige wel, als ze het water al opgewarmd hebben kunnen krijgen – ze werden nogal overvallen door deze versoepeling van de corona-maatregelen, is mijn indruk. Die dan ook onverwacht plotseling is gekomen – de haast baart me zorgen. Ze starten sowieso gefaseerd op, en banenzwemmen staat niet hoog op de prioriteitenlijst.

Daarnaast heb ik het protocol van de KNZB bekeken en dan zakt de moed voor dat banenzwemmen me volledig in de schoenen. Meer desinfectie in het water, eenrichtingsverkeer, een inhaalverbod, niet met je hoofd onder water mogen (die was mij ontgaan, in de stortvloed van tekst, maar anderen van het Triathlonforum hadden ’t wel gezien), reserveren, niet douchen…. Is het bedoeld om af te schrikken, vraag ik me dan af? En als het zo moet, dan kan het toch nog gewoon nog niet?

Het contrast met de sportscholen is groot – die moeten nog dicht blijven, terwijl de branche al langer een goedgekeurd protocol had. Mijn sportschool had zelfs al een aangepast rooster, een reserveringsapp en strepen op de vloeren. Ik werd daar nog niet heel enthousiast van, maar het leek me wel mogelijk. Voor hen kwam het als een enorme dreun dat ze nog lang dicht moeten blijven. En waarom precies? Omdat je Covid-19 kunt krijgen van rondspetterend zweet? Bij yoga??? De overwegingen zijn totaal ondoorgrondelijk.

Ik denk: die versoepeling is deels alleen een papieren werkelijkheid en deels heel riskant. Ik ga alles sowieso maar eens even rustig afwachten. Over een week of twee weten we meer.

Voorlopig voor mij nog even geen kapper, terrasje of zwembad dus. Ik duik wel weer in de Schie.