Ik heb het hier de laatste tijd een paar keer gehad over het risico van te veel meten en een te grote afhankelijkheid van getallen bij het sporten, door de opkomst van geavanceerde sporthorloges, vermogensmeters en analytische software.
Ik ben niet de enige die zich daar druk over maakt; het onderwerp hangt duidelijk in de lucht. In de nieuwsbrief van Brad Stulberg en Steve Magness ging het er donderdag ook over – die twee, daar heb ik het ook vaker over gehad, ik heb veel aan hun boeken, tweets en die nieuwsbrief.
Stulberg schreef afgelopen donderdag over vervreemding door technologie. Hij kan schrijven, dus ik citeer zijn rake woorden graag. Het gaat over vervreemding (alienation) als hij schrijft:
Take, for example, a GPS watch with a heart-rate monitor or any other biometric tracking device. Exercising, sleeping, eating, and so on with these devices gives you all kinds of powerful information, but it also alienates you from your own body’s physical sensations. If you rely too heavily on a screen to tell you how you feel then you lose some ability to feel for yourself.
Are these biometric devices good or bad? It depends. How much do you value the information they give you versus your ability to be in direct relationship with your body? Where are you at on the journey of mastery? Are these devices functioning as helpful learning tools, or as crutches? There is no single or right answer to these questions, and it can (and usually does) change over time and in different contexts.
Yep, en fraai verwoord! Ook met de nuance erin, want ik ben ook zeker niet anti-analyse of anti-getallen. Als je er maar niet door vervreemdt van je lichaam en van plezier.
Ik ga alweer de tweede dag van alienation in. Mijn horloge ligt bij Garmin en het duurt waarschijnlijk 15 dagen voordat ik een ander exemplaar heb. Tot nu mis ik alleen de trainingsfuncties. Morgen loop ik bijvoorbeeld een interval. En het horloge is daarbij een handig hulpmiddel. Nou ja, maar kijken of mijn fietscomputer dezelfde functies heeft. En anders wordt het echt op gevoel intervallen. Nu ik niet weet wat mijn hartslag in rust is hoef en kan ik mij er ook niet druk over maken. Maar persoonlijk heb ik wel meer plezier met al die getallen. Het geeft mij kennis en inzicht in de merites van mijn lichaam. Het maakt er over praten met anderen makkelijker omdat je zaken kun vergelijken. Je kunt ontwikkelingen beter volgen als afgeleide van tijd etc. Maar vervreemding door overmatig gebruik van de data uit mijn horloge is voor mij een groot risico. Maar eerst deze twee weken cold turkey maar eens door komen 😉