Ik heb een nieuwe fiets gekocht! Nouja, besteld, en ik moet not even wachten. Maar de kogel is door de kerk. Tsjonge-jonge, wat had dat een boel voeten in de aarde.

Ergens van de zomer bedacht ik dat ik mezelf wel eens plezier zou mogen doen met een nieuwe fiets. Met de oude heb ik vorige maand ons 12,5-jarig samenzijn gevierd, en ik ben enorm aan die fiets gehecht. Dat is oud, in de racefietswereld, en het is een fiets om te toeren, niet om triathlons mee te rijden. Nouja, tot nu toe ging dat ook prima; ik vond het niet zo interessant om een paar duizend euro neer te tellen om 174e te worden in plaats van 177e. Maar met het oog op de langere afstanden kan ik het mezelf wel heel wat makkelijker maken met een nieuwe fiets. Gewoon vanwege de nieuwheid, en ook wel wat specifieker voor de triathlon.

Dus was de vraag: wordt het een nieuwe racefiets, met opzetstuur, of een triathlonfiets? Ik heb wat mensen gevraagd, wat gegoogled en forums gelezen, maar erg duidelijk werd het me nog niet. Eerst maar eens naar BikeMotion vorige maand. Leuke avond gehad en erna duizelde het me van de fietsen, maar ik had nog steeds geen antwoord op de meest prangende vraag.

Meer googlend kwam ik terecht op http://tri-run.nl/triathlon-time-trial/ en daar vond ik dan wel een antwoord (als je geen zin hebt om de tekst te lezen op die pagina – de foto’s onderaan maken het verschil in geometrie ook duidelijk). Zo ging ik naar een triathlonfiets neigen en bovendien wist ik toen ook meteen waar ik heen wilde voor de broodnodige bike-fitting.
Zo gezegd, zo gedaan, en ik kon al snel terecht bij Jeroen van Tri-run. Erg leuke middag gehad daar, daar vertel ik nog wel eens meer over, en uiteindelijk rolden er een paar fietsen uit die voor mij geschikt waren en binnen mijn budget. Of eigenlijk twee maar, allebei van Felt.

Vervolgens heb ik me een slag in de rondte gegoogled om te zoeken naar onafhankelijke informatie over die Felt-fietsen, want Jeroen verkoopt die, en ik vertrouw hem wel, maar toch even kijken. Nouja, nergens iets kritisch. Of, anders gezegd: Felt-triathlonfietsen in het algemeen en de B14 in het bijzonder zijn fietsen met een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Dus wilde ik die wel bestellen. Nouja, ik moest ook nog even gerustgesteld worden over of het überhaupt wel doenlijk is om in de drukte van de Randstad in zo’n ligstuur te trainen – en om die vraag te stellen werd ik eindelijk maar eens lid van het Triathlonforum waar ik al meer dan een jaar op meelas.

Dus ik weer naar Tri-run (weer een keer naar Hilversum dus), en toen ik daar kwam binnenwandelen, had Jeroen slecht nieuws voor me: die B14’s waren in mijn maat uitverkocht, niet alleen bij hem, maar bij Felt zelf. Hoe bestaat het?! Het zijn de modellen voor 2015, sinds oktober op de markt, en dan zijn ze half november al uitverkocht?? Ja dus. Ze zouden er ergens in het voorjaar misschien weer zijn, op z’n gunstigst. En daar wilde ik niet op wachten – ik wil er komend fietsseizoen op rijden.

Sip stond ik nog wat te drentelen in de winkel en me te realiseren dat ik helemaal geen plan-B had, behalve dan de tweedehandsmarkt in de gaten houden. Totdat Jeroen bedacht dat misschien één maat groter ook passend te maken was. Met mijn relatief lange benen en kort bovenlijf heb ik immers ofwel een kleine maat fiets nodig waarvan het zadel en stuur omhoog gezet worden, ofwel een grotere fiets waarvan het stuur dichterbij gehaald wordt – dat ouwetje en ook mijn ‘Afrikafiets’ ogen derhalve gedrongen. Jeroen is gaan rekenen aan de grotere maat en kwam tot de conclusie dat die inderdaad ook gaat passen.

Pfoe!

En die is nu dus in bestelling. Ik ben heel erg benieuwd, het gaat een heel andere fietservaring worden! Trainen voor die 90 kilometer van de halve triathlon van komend seizoen zou ik op mijn oude racefiets op routine kunnen, maar zo gaat het dus toch nog spannend worden! Ik hoop in de winter al een klein beetje te kunnen wennen, en vanaf maart gaat het dan hopelijk los.

Tot nu toe al twee keer en straks voor de derde keer naar Hilversum, een avondje Utrecht, al dat googlen en lezen en zoeken en denken en wikken en wegen… Manlief merkte al een keer op dat het kopen van een fiets meer tijd kost dan het kopen van een huis!

Zoiets dus, maar dan 1 maat groter
Foto: dit was de laatste in maat 51 bij Tri-run in de winkel; maat 54 is voor mij in bestelling. Het is de voorste fiets, de rode. En je mag er dus niet aan zitten!