Sinds vrijdag heb ik triathlon-fietsschoenen, een verjaarskado van manlief. Idee van die schoenen is dat je ze alvast aan je fiets vastklinkt, en ze dan in de goede positie houdt door ze met behulp van elastiekjes door de lus aan de achterkant aan je fiets vast te zetten – anders bungelen ze naar beneden en op de grond, en krijg je je voet er niet op.
Dat wist ik, en er zijn instructiefilmpjes te vinden – vooral deze Engelstalige duikt op, onder andere via de site van de Vrouwentriathlon. Op de filmpjes van deze site zie je hoe je dan vervolgens opspringt en ermee wegrijdt en dan je schoenen aantrekt, en als je aankomt dat in omgekeerde volgorde – ben ik mee aan het oefenen, is nog hele toer.
Wat me echter hoofdbrekens kostte en wat nergens zo heel duidelijk in beeld is, is waar je die elastiekjes dan aan vastmaakt. Uiteindelijk bood een oud onderwerp van het Triathlonforum uitkomst. Voor toekomstige zoekers naar antwoord op diezelfde vraag hier de foto’s die manlief maakte van mijn oplossing.
Het lukt alleen met het rechter pedaal naar voren:
Zodat je dat pedaal kunt haken om iets van de voorderailleur, hier een boutje (hopelijk is het net goed genoeg te zien):
En de linkerpedaal aan de handle van de snelspanner:
Vervolgens is het een kwestie van proberen of dat eerst goed genoeg blijft zitten en daarna netjes losspringt of afknapt – dat ging met deze opstelling bij mij prima:
Wel rechterpedaal eerst, daar moet ik op letten, en zo’n snelle opsprong zit er bij mij nog niet in. Maar de elastiekjes schieten netjes los en blijven aan die lus hangen, of ze vallen er helemaal vanaf. In elk geval geen problemen daarmee in derailleur of spaken.
Triathlonfietsschoenen zijn ervoor gemaakt dat je ze op de fiets aan kunt krijgen, vandaar dat de klittenbandflap ‘verkeerd om’ zit en de randen laag zijn, zodat je je voeten er wat makkelijker in kan wurmen. Toch is het nog best een beetje gepruts. Veel oefenen dus, en het loont alleen maar bij een lang stuk lopen met je fiets. Want dat lopen – op blote voeten – gaat makkelijker dan op schoenen met plaatjes eronder. Maar het ‘prutsen’ met je schoenen op de fiets kost natuurlijk ook wat fietstijd.
Speciaal met het oog op de blote voeten zijn de schoenen trouwens lekker zacht van binnen.
Het oefenen ermee vind ik wel leuk – doe ik weer eens iets nieuws. En ik heb in een paar triathlons (waaronder m’n hele, dat was wel een paar honderd meter) het lange lopen op die plaatjes erg ongelukkig gevonden. Dus dit is hopelijk ook een verbetering.
Ik ben zelf groot tegenstander van mensen die hun schoenen op de fiets zetten, zeker de recreanten.
Je wint er in de wisselzone misschien 15 seconden mee, maar 90% van de deelnemers verspeelt deze ruimschoots bij het opstappen op de fiets. Wat ik het ergste vind zijn de gevaarlijke situaties die dat opleveren met slingerende fietsers vlak na de start van het fietsen.
Kan ik me wel voorstellen – ik heb het zelf nu bij m’n eerste twee triathlons op die schoenen ook niet gedaan. Dat waren korte wisselzones, nouja, Brouwersdam was lang maar mijn plek was gunstig. Dan loont het zeker niet en vergroot het inderdaad alleen maar het risico.
Maar bij lange wisselzones ga ik het toch wel doen. Ik heb triathlons gedaan waar je, zeg, 200-400 meter met je fiets loopt. En dat op Look-plaatjes, dat is niet fijn, nog los van de tijd die je verliest. Dan maar wat ‘prutsen’ op de fiets. Maar daar moet ik wel nog meer mee oefenen.
Ik heb zelf nooit echt gevaarlijke situaties gezien, al kan ik me daar wel wat bij voorstellen. Jij wel?